Manabo webdesign
Image default
Kinderen

Wat zijn de voordelen van spelen voor kinderen?

Wat zijn de voordelen van spelen voor kinderen?

Spelen is een krachtige manier om de wereld te leren kennen. Spelenderwijs leren kinderen over andere mensen en over de wereld. Ze proberen ideeën uit in hun hoofd en doen voorspellingen. Vervolgens testen ze deze uit als ze spelen. Op deze manier leren kinderen van hun ervaringen. Een voorbeeld hiervan zijn bouwstenen die ruimtelijke relaties aanleren. Doen alsof iets waar is, helpt kinderen om meer over de werkelijkheid te leren dan ze al weten (dit wordt “make-believe” genoemd). Dit soort leren is logisch omdat het gebaseerd is op het echte leven. Er zijn nog andere redenen waarom kinderen graag spelen. Het is ook niet erg als kinderen fouten maken tijdens het spelen, omdat iedereen later nog een kans krijgt als iets de eerste keer niet gaat zoals gepland. Leren fietsen op een kleuter fiets kan een goede activiteit zijn om je kind dit te laten ervaren.

Spelen helpt bij het ontwikkelen van fysieke en mentale vaardigheden

De voordelen van kinderspeelgoed zijn enorm. Zo ontwikkelen ze cognitieve en sociale vaardigheden. Naast vele andere dingen verbeterd speelgoed verbetert de concentratie. Daarnaast helpt speelgoed kinderen nieuwe woorden en concepten te leren, waaronder tellen en kleuren. Dit omvat ook vormen. Met speelgoed dat leuk is om mee te spelen, kunnen kinderen hun cognitieve vaardigheden ontwikkelen, omdat het concentratie en verbeeldingskracht vereist om het op de juiste manier te gebruiken. Dit kan de hersenen van een kind helpen zich sneller te ontwikkelen. Door je kinderen een speeltje te geven waarmee ze fysiek (in plaats van alleen passief) met hun omgeving kunnen omgaan, wordt de coördinatie tussen hun ogen en handen bevorderd. Je kunt dit speelgoed opbergen in bijvoorbeeld shabbies tassen. Dit helpt kinderen om later in het leven meer gecoördineerd te worden wanneer ze dit het meest nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens sportactiviteiten zoals honkbal of voetbal.

Spelen helpt kinderen sociale vaardigheden te ontwikkelen

Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen is het leren spelen en omgaan met andere kinderen. Speelgoed is daarbij een belangrijk hulpmiddel omdat het kinderen de mogelijkheid geeft om samen te leren spelen en hun speelgoed te delen. Dit zal later in het leven helpen bij het omgaan met andere mensen. Speelgoed is hier geweldig voor, omdat speelgoed leuk en boeiend is voor kinderen. Speelgoed helpt kinderen ook om zichzelf te vermaken. Speelgoed betekent entertainment op elk moment. Zorg ervoor dat je een boodschappentas met rits bij de hand hebt om al je speelgoed in op te bergen.

Spelen verbetert gedrag

Volwassenen wenden zich tot activiteiten die hen helpen te ontspannen. Hobby’s zijn meer dan alleen een afleiding. Dit is een manier om spel opnieuw in hun leven te introduceren en opnieuw contact te maken met de dingen die hen helpen geaard te blijven. Kinderen zijn wat dat betreft hetzelfde. Ze hebben aanzienlijk meer spel nodig. Regelmatig spelen kan helpen bij het verlichten van angst en irritatie. Het verbetert ook het geluk en het gevoel van eigenwaarde. Volwassenen die spelende kinderen observeren, kunnen deze kinderen helpen deze emotie beter te begrijpen. “Het klinkt alsof je bang bent om morgen naar school te gaan” bijvoorbeeld. Luisteren en vragen stellen laten kinderen zien dat volwassenen in hen geïnteresseerd zijn. Dit toont het belang van hun gevoelens aan. Spelen is dus een fantastische leermeester omdat kinderen veel leren.