Manabo webdesign
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat zijn mijlpalen en wat heb je eraan?

Mijlpalen zijn op verschillende manieren op te vatten. Zo is de spreekwoordelijke mijlpaal er een waarbij dit een scheiding met het verleden markeert. Ook kan het een belangrijke ontwikkeling betekenen. In veel culturen is bijvoorbeeld de leeftijd mijlpaal een bekende. Mensen huren dan bijvoorbeeld een halve abraham 25 jaar pop voor een feest wanneer ze 25 jaar worden. Of een hele abraham pop wanneer ze 50 jaar worden. Hiermee markeren ze deze mijlpaal. Maar een mijlpaal kan ook in de letterlijke vorm gezien worden. In dit geval gaat het om een paal die de afstand in mijlen aangeeft, tot een bepaalde stadspoort of de volgende mijlpaal. Deze zijn dus langs de wegen te vinden.

De spreekwoordelijke mijlpaal

De spreekwoordelijke mijlpaal is de bekendste vorm. Hier worden dus gebeurtenissen in het leven aangeduid die belangrijk zijn om een bepaalde reden. Dit kan zijn omdat er een bepaalde leeftijd is bereikt. Maar ook een bepaald doel dat behaald is kan een mijlpaal zijn. Eigenlijk kan alles een mijlpaal zijn, zolang de persoon waar het over gaat dit zelf maar als een mijlpaal beschouwd. Zo kan iets voor iemand niet veel betekenen terwijl dit voor de ander een erg bijzondere mijlpaal kan zijn. Waar een persoon met een hoog IQ het bijvoorbeeld niet zo bijzonder vindt om het middelbaar schooldiploma te halen. Kan een ander die wat meer moeite heeft met school dit als een enorme mijlpaal in zijn of haar leven zien.

De daadwerkelijke mijlpaal

De daadwerkelijke mijlpalen stammen al terug uit de romeinse tijd. Hier hebben de romeinen door heel Europa deze palen geplaatst. De lengte van de romeinse mijl is in de praktijk ongeveer 1400 meter. Een grenspaal is vaak geen mijlpaal, hoewel er inscripties op kunnen staan met afstands vermeldingen. Een banpaal markeert dan de grens van een rechtsgebied. Tegenwoordig wordt een mijlpaal vaak als een hectometerpaal gezet. In Nederland zijn deze overal langs de wegen en snelwegen te vinden.