Manabo webdesign
Image default
Internet

Welke soorten fittingen bestaan er?

In de praktijk worden verschillende soorten fittingen gebruikt. Een fitting is een voorwerp waarmee verschillende onderdelen, vaak eenvoudig, aan elkaar worden vastgemaakt. Bij een lamp spreken we over een lampfitting. De lampfitting wordt, om een lamp vast te maken, in een lampvoet bevestigd. In veel gevallen gebruiken we daar schroefdraad voor, maar en zijn veel meer soorten fittingen. De soorten die met de letter E beginnen zijn draaifittingen en de steekfittingen beginnen met de letters GU.

Welke soorten zijn er

De bekendste fitting is de Edison fitting. We kennen verschillende maten voor de fittingen. De meest toegepaste is de E27 en de E14. De cijfers geven  de diameter aan in mm. Welke soort lampfitting je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de lampvoet en de spanning. Voor een eettafel lamp wordt vaak een schroefdraad fitting gebruikt waarvan de lamp te dimmen is. Tegenwoordig worden er ook veel led verlichtingslampen als eettafel lamp gebruikt. De ledlampen zijn ook tegenwoordig te dimmen en zijn in veel aantrekkelijke kleuren licht verkrijgbaar.

Exotische fittingen

Een bajonetsluiting wordt bij lampen vooral gebruikt op die plaatsen waarbij de lampen aan trillingen onderhevig zijn. Daarbij kun je denken aan treinen en dergelijke. Dit zijn de GU10 fittingen. Bij de bajonetsluiting worden twee voorwerpen door middel van pennen of nokken aan elkaar bevestigd. Op het ene voorwerp zitten de pennen die in de gleuven van het andere voorwerp passen. Een bajonetsluiting wordt aangeduid met de letter B.

Een G9 fitting kan bij lampen worden gebruikt die dimbaar moet zijn. Een G9 led dimbaar kan goed worden toegepast in woonkamers. Een G9 led dimbaar verbruikt zoals iedere led lamp weinig energie. De ledlamp kun je gemakkelijk in de houder prikken.

Beweging detecteren?

Een lamp met sensor wordt vooral op die plaatsen gebruikt wanneer de lamp moet aangaan als er beweging in de omgeving van de lamp is. Ze worden zeker gebruikt op die plaatsen waar de verlichting aan moet gaan om bijvoorbeeld een woning te beschermen tegen inbrekers.  Ook toegangspaden worden op die manier verlicht.

https://alleslicht.nl