Manabo webdesign
Image default
Aanbiedingen

Is een kattenhalsband leer veilig?

Is een kattenhalsband leer veilig?

Leren halsbanden zijn net zo veilig als elk ander type halsband voor katten op de markt. U moet gewoon een weloverwogen aankoop doen op basis van de omstandigheden van uw specifieke kat. Het belangrijkste verschil tussen veel lederen halsbanden en veel nylon halsbanden is dat veel lederen halsbanden nog steeds niet zijn uitgerust met een veiligheidssluiting of een elastiek. Dit betekent dat als uw katachtige vriend vast komt te zitten, hij gewond kan raken of zelfs erger.

Merk op dat ik specifiek elke kattenhalsband leer in deze lijst heb genoemd met een breakaway vergrendeling of een elastische band. Deze voorzieningen komen steeds vaker voor, maar zijn nog niet de norm zoals bij nylon halsbanden.

Welke kenmerken moet ik overwegen?

Veiligheidssluiting / Elastische band

Dit is veruit het belangrijkste kenmerk om te overwegen voor een kattenhalsband leer, vooral als u een kat hebt die een binnen/buiten- of buitenkat is. Buitenkatten sluipen vaker rond op potentieel gevaarlijke plaatsen dan binnenkatten.

Met dat extra sluipen komt de kans dat de halsband van uw kat aan dingen blijft haken. Dat kan een hekpaal zijn of iets dat uit de zijkant van een struik of boom steekt. Een kattenhalsband leer zonder veiligheidssluiting kan ertoe leiden dat uw kat vast komt te zitten en stikt.

Veiligheidssluitingen zijn er in twee belangrijke vormen:

  • Breakaway releases: De breakaway release is zo ontworpen dat als er aan de halsband wordt getrokken met een behoorlijke hoeveelheid druk, hij gewoon open springt en eraf valt.
  • Elastische banden: Elastische banden zorgen ervoor dat de halsband een centimeter of twee uitrekt als er druk op wordt uitgeoefend. Dit zorgt ervoor dat uw kat zich niet gemakkelijk kan verslikken en aan de halsband kan ontsnappen.

Beide eigenschappen zijn zeker het onderzoeken waard als uw kat naar buiten gaat. Zelfs als u een binnenkat heeft, kan het geen kwaad om te mikken op halsbanden met dit type release ingebouwd voor extra veiligheid.

Het enige nadeel van deze ontgrendelingen is dat uw Europese korthaar ze kan verliezen omdat de halsbanden gemakkelijker loskomen. Dit betekent extra kosten om verloren halsbanden te vervangen en de mogelijkheid dat uw kat buiten verdwaalt en zijn halsband verliest.

D-ring voor tags

Afhankelijk van de wetgeving in uw staat of stad kunt u wettelijk verplicht zijn om uw kat labels om te doen als hij of zij naar buiten gaat.  Zelfs als u niet wettelijk verplicht bent, is het slim om uw kat labels te geven. Als uw Europese korthaar dan verloren of gewond raakt, kunnen mensen veel sneller en gemakkelijker contact met u opnemen. Een D-ring is de traditionele metalen ring die in de halsband is ingebouwd en waaraan u de labels kunt hangen.

Gepersonaliseerde naamplaat

Niet veel anders dan uw D-ring voor tags, maar gepersonaliseerde naamplaten zijn meestal veel veiliger dan een typische tag.  De plaatjes worden vaak rechtstreeks in de stof of het leder van de kattenhalsband leer genaaid om ervoor te zorgen dat ze blijven zitten tenzij de halsband zelf eraf valt. Dit is een extra beveiligingslaag voor uw kat.

Reflecterende strip

Een reflecterende strip is een groot voordeel voor elke kat die ’s nachts naar buiten gaat. Hoe dichter u bij drukke wegen vertrekt, hoe belangrijker het is dat uw Europese korthaar een reflecterende strip op zijn kattenhalsband leer heeft. Het hele idee is dat uw kat gemakkelijk te zien is wanneer er lichten in de buurt zijn.

Reflecterende strips maken uw nieuwe kat van veel verder zichtbaar dan anders het geval zou zijn. Als u een donker gekleurde Europese korthaar heeft, is het nog belangrijker dat hij of zij een reflecterende strip heeft om hem of haar veilig te houden.

Kleur

U denkt misschien niet aan kleur als een belangrijke factor bij uw keuze, maar het is het overwegen waard of de kleur van de halsband wel of niet afsteekt tegen de vacht van uw Europese korthaar. Niet alleen zal dit mensen helpen begrijpen dat de kat geen zwerfkat is, maar het zal ook helpen uw kat te identificeren in situaties met weinig licht. Felle kleuren tegen een donkere vacht vormen een schril contrast in vervagend licht of op een donkere weg.