Manabo webdesign
Image default
Energie

Je inductie kookplaat laten aansluiten door een ervaren elektricien

Een inductiekookplaat aansluiten is niet bijzonder ingewikkeld. Maar je kunt er beter toch een gediplomeerde elektricien voor inschakelen, omdat het een specialistisch klusje is, waarbij je je gemakkelijk kunt vergissen. Een inductiekookplaat aansluiten kost tussen de € 80 en € 150. Als het nodig is om de juiste soort spanning vanuit de meterkast naar de plaats van het fornuis te leiden moet je daar nog € 200 tot € 500 bij optellen. Hoeveel het precies kost hangt af van de situatie ter plekke. Vraag hiervoor een offerte aan bij de elektricien.

Inductiekookplaat aansluiten bij een 2 fase systeem

Er zijn twee manieren om de juiste aansluiting te maken voor een inductiekookplaat. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de aansluiting van je woning. Als je een 3 fasen aansluiting hebt is het simpel om een kabel naar de kookplaat te leiden. Bij een 1 fase aansluiting, wat bijna altijd voorkomt in een woning, moet er door het combineren van twee groepen één aansluitpunt worden gemaakt, dat voldoende energie kan leveren. Daarvoor moet in de meterkast het één en ander aan werkzaamheden worden gedaan. Daarna wordt vanuit de meterkast een kabel met vier leidingen naar de kookplaat geleid.

De aansluitingen

Als twee gecombineerde groepen samen een aansluiting vormen voor een kookplaat heet dat een 2 fasen systeem. Een inductiekookplaat aansluiten gebeurt dan met vier pinnen. Twee pinnen dienen voor de toevoer van de energie en twee pinnen voor de afvoer. De kabels worden door de elektricien op de juiste wijze aangesloten op een perilex aansluitpunt. Meestal wordt de aansluiting in een wandcontactdoos weggewerkt. Een inductiekookplaat aansluiten is tricky, omdat de aansluiting voor een 2 fasen systeem anders is dan die van een 3 fasen systeem. Als het verkeerd wordt gedaan kunnen er grote ongelukken gebeuren.