Manabo webdesign
Image default
Groothandel

Waarom is polycarbonaat de ideale vervanger voor glas

Waarom kiezen steeds meer mensen voor polycarbonaat als een veelzijdige vervanger voor glas? Dit opmerkelijke materiaal heeft de reputatie verworven als een veelzijdige en kosteneffectieve keuze voor tal van toepassingen. Maar wat maakt polycarbonaat zo aantrekkelijk als alternatief voor glas? Laten we eens kijken waarom steeds meer mensen de overstap maken naar dit opmerkelijke materiaal.

Lichter dan glas, maar even sterk

Een van de meest opvallende eigenschappen van polycarbonaat is het feit dat het lichter is dan glas, maar toch een vergelijkbare sterkte heeft. Dit maakt het een uitstekende optie voor structurele toepassingen waar gewicht een belangrijke factor is. Polycarbonaat is bijvoorbeeld tot wel 250 keer sterker dan gewoon glas van dezelfde dikte. Dit maakt het gebruik van polycarbonaat plaat in kassen en serres ideaal.

Uitstekende weerstand tegen impact

Polycarbonaat staat bekend om zijn indrukwekkende impactweerstand. In tegenstelling tot gewoon glas, dat gemakkelijk kan breken en gevaarlijke scherven kan vormen, kan polycarbonaat buigen zonder te breken. Dit maakt het uitermate geschikt voor toepassingen waar veiligheid een prioriteit is, zoals overkappingen en veiligheidsbrillen. Bovendien is het bestand tegen extreme weersomstandigheden en kan het hagel en zelfs kogels weerstaan.

Uitstekende isolatie

Een ander voordeel van polycarbonaat is de uitstekende isolerende eigenschappen. Het heeft van nature een hogere isolatiewaarde dan glas, wat betekent dat het warmte beter vasthoudt. Dit maakt het perfect voor gebruik in serres en broeikassen, waar een constante temperatuur essentieel is voor de groei van planten. Bovendien vermindert het de energiekosten in gebouwen, omdat er minder warmte ontsnapt door ramen.

Uitstekende UV-bestendigheid

Polycarbonaat is van nature UV-bestendig. Het verkleurt of wordt niet broos onder invloed van zonlicht. Dit maakt het duurzaam en geschikt voor buitentoepassingen zoals luifels, pergola’s en zwembadoverkappingen. Glas kan na verloop van tijd geel worden onder invloed van de zon, maar polycarbonaat behoudt zijn helderheid en integriteit.

Eenvoudige verwerking en installatie

Daarnaast is polycarbonaat ook gemakkelijk te bewerken en te installeren. Het kan worden gesneden, geboord en gebogen om aan specifieke ontwerpeisen te voldoen. Dit maakt het een favoriete keuze voor architecten en ontwerpers die op zoek zijn naar creatieve oplossingen. Bovendien is het lichtgewicht, wat de installatie aanzienlijk vereenvoudigt en transportkosten verlaagt in vergelijking met glas. Het is dus de perfecte combinatie van kracht, veiligheid en duurzaamheid, zonder in te boeten aan esthetiek of functionaliteit.