Manabo webdesign
Image default
Electronica en Computers

Wat is een Cilinderslot?

Tegenwoordig kan je eigenlijk niet meer zonder: een slot. Of het nou op je fiets is, op je auto, de schuur of je huis, er moet eentje op zitten. Er wordt namelijk zo ontzettend veel gestolen dat je je het niet kan veroorloven om geen slot te hebben. Stel, je gaat een dag met de trein weg. Je laat je fiets op het station staan en vertrekt. ’s Middags of ’s avonds kom je weer terug en je fiets is gestolen. Of je moet boodschappen doen en je bent maar heel even weg. Er kan zomaar ingebroken worden. Je hoort soms zelfs wel verhalen dat er ingebroken wordt terwijl de eigenaar gewoon thuis is, maar niks doorheeft! Daarom is het handig om je deur op slot te hebben. Maar wist je wel dat het slot in jouw deur een Cilinderslot heet? Maar wat is een Cilinderslot nou eigenlijk?

Dit type slot schijnt al onwijs lang terug in de tijd te gaan. Er werd namelijk één gevonden bij de ruïnes van Dur-Sharrukin, een vestingstad in een gebied wat we nu kennen als Irak. Het slot stamt af uit de 8ste eeuw voor Christus, sommigen denken zelfs wel uit 2000 voor Christus!

Hoe werkt een Cilinderslot?

Iedereen weet dat een slot simpelweg werkt door de passende sleutel in het sleutelgat te steken, maar er komt meer bij kijken dan dat. Bij een Cilinderslot bijvoorbeeld gebeurt er nog van alles in het slot zelf. Het slot bestaat namelijk uit een cilinder met daaromheen de behuizing. Deze cilinder wordt geblokkeerd door een soort stiften of pinnen met ieder een bepaalde lengte. Pas als de juiste sleutel in het slot wordt gestoken kan de deur geopend worden, doordat de groeven in de sleutel ervoor zorgen dat de pinnen op één lijn komen.

Welke soorten Cilinderslot zijn er?

Er zijn verschillende soorten, waaronder:

–        Stiftcilinderslot

–        Plaatjescilinderslot

–        Elektrisch Cilinderslot

https://www.elocktron.nl/cilinderslot.html

Gerelateerde artikelen

Een voordelige laptop kopen doet u hier

Verbeter het vermogen van uw auto door middel van chiptuning

Wat is een 3d pen