Manabo webdesign
Image default
Gezondheid

Luchtkwaliteit op de werkvloer

Je ziet het niet met het blote oog, maar op bijna elke werkvloer heb je te maken met een verslechterde luchtkwaliteit. Zelfs bij jou op kantoor! Maar hoe ontstaat deze verslechterde luchtkwaliteit en wat zijn de gevolgen ervan? 

Hoe ontstaat een verslechterde luchtkwaliteit? 

Een goede luchtkwaliteit is van belang om een slechte concentratie en vermoeidheid te voorkomen. Een werkgever zal er dan ook graag alles aan doen om een zo hoog mogelijke luchtkwaliteit te bieden. Maar waar moet de werkgever dan precies mee aan de slag? 

Een verslechterde luchtkwaliteit kan verschillende oorzaken hebben. Zo zorgen mensen door te ademen al voor een verlaging van de luchtkwaliteit en leveren ook meubels en vloerbedekking een bijdrage aan een verlaagde luchtkwaliteit. 

Op de werkvloer wordt de luchtkwaliteit voornamelijk beïnvloed door machines en apparatuur. Machines en apparatuur produceren veel stof, waardoor de luchtkwaliteit direct omlaag gaat. Dit zou je al kunnen merken wanneer je een dag op kantoor doorbrengt. Je moet namelijk niet vergeten dat apparaten zoals printers en kopieerapparaten ook hele goede stof producenten zijn. 

Niet zichtbaar, wel nare gevolgen. 

Een verslechterde luchtkwaliteit is niet zichtbaar, maar het kan wel nare gevolgen hebben. Zo kun je last krijgen van concentratieproblemen en vermoeidheid, maar ook van huid- en oogirritatie, klachten in de luchtwegen en hoofdpijn. 

Het is van belang dat een werkgever zorg draagt voor een zo hoog mogelijke luchtkwaliteit. Stof voorkomen is lastig, maar het zo snel mogelijk verminderen van het aantal stofdeeltjes in een ruimte is wel mogelijk. Maar hoe? 

Het is goed om zoveel mogelijk te ventileren en te zorgen voor een continue verversing van de lucht. Zet wanneer het kan een raam open en zorg voor een goed ventilatie systeem. Zorg er daarnaast voor dat machines en apparatuur voorzien zijn van luchtfilters. Voor de meeste machines en apparaten zijn er industriële filters te koop. Deze zorgen ervoor dat er zo min mogelijk luchtkwaliteit verlagende stoffen in de lucht komen. Ook het vermijden van tapijt en onnodige meubels zal bijdragen aan een verbeterde luchtkwaliteit. 

 

https://unspi.com/nl/producten/industriele-filters